Zlatibor

Zlatibor, jedna od najlepših balkanskih planina, nalazi se u samom srcu Srbije, u samom njenom središtu. Udaljen je od Beograda 230 km, od Novog Sada 300 km, baš koliko ima i do Jadranskog mora. Preko Zlatibora prolazi magistrala koja od Beograda vodi ka Primorju, direktne autobuske linije uspostavljene su sa svim većim gradovima u Srbiji: Beogradom, Novim Sadom, Nišom, Jagodinom…

Zlatibor krasi izuzetna lepota i više nego ugodna klima. Na prelepom zatalasanom prostoru (prosečne nadmorske visine od 1.000 metara) od oko 1000 km2, u jedinstvenom skladu boja, smenjuju se prostrani proplanci, bujni pašnjaci, nepregledne livade, suvati i guste borove šume.

Zlatibor predstavlja i jedinstvenu vazdušnu banju koja se nalazi baš na razmedu dveju klima: kontinentalne i mediteranske. Nad ovom planinom, koja ima više od 200 sunčanih dana u godini, rascvetava se “ruža vetrova” i čini idealno mesto za odmor, rekreaciju i oporavak. Na Zlatiboru je vazduh lekovit, pa se boravak na planini naročito preporučuje ljudima koji imaju problema sa plućima i disajnim organima, onima koji pate od štitaste žlezde, anemije i lakših oboljenja srca i krvnih sudova.

Šetnje uredenim stazama kroz listopadne i četinarske šume, samo su početak ugodnog i zdravog boravka na ovoj planini. Priroda je netaknuta. Za ljubitelje sportova izgrađeni su brojni sportski tereni, zatvoreni i otvoreni bazeni, tereni za košarku, odbojku, fudbal, teniska igrališta, karting staze… Za ljubitelje skijanja rezervisan je najviši vrh Zlatibora – Tornik (1496m) i skijalište na Obudojevici.

Posetioci Zlatibora mogu u grupama sa stručnim vodičem da obiđu atraktivne kulturno-istorijske i prirodne lokalitete. Poseban ugođaj je obilazak kanjona Crnog Rzava, vodopada u Gostilju, Mokre Gore i Kusturicinog “Drven-grada”, Stopića pećine, manastira Uvac ili muzeja na otvorenom “Staro selo” u Sirogojnu, koje je u potpunosti očuvalo arhaični, autentični izgled tipičnog zlatiborskog sela iz davnine.

Zlatibor ima šta da ponudi i gostima koji više vole noćni život i izlaske. U pešackoj zoni turističkog centra, oko veštackog jezera, nalaze se brojni restorani, kafe-barovi, butici, prodavnice suvenira, a tu je smeštena i pijaca koja je nadaleko poznata po prirodnoj i zdravoj hrani.

Kažu da ko jednom dođe na Zlatibor postaje zaljubljenik u ovu planinu i uvek joj se kasnije vraća. Boravak na Zlatiboru je svojevrstan doživljaj, prava mala avantura koja podrazumeva aktivan odmor i potpuno opuštanje.

Ono što doprinosi tome da je Zlatibor vodeći turistički centar je svakako i tradicionalna ljubaznost i gostoljubivost zlatiborskih domaćina i udoban, kvalitetan i luksuzan smeštaj koji nude.

Facebook